niedziela, 1 stycznia 2012

ciasto francuskie przekąski


gotowe ciasto francuskie, 2 x 275 g (np. z Lidla)
ser żółty, kilka plastrów
szynka konserwowa, kilka plastrów
cukinia, kilka plastrów
przecier pomidorowy, 2 łyżki
oregano

oba płaty ciasta francuskiego przeciąć wzdłuż na pół
jeden płat posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano, pociąć na dwucentymetrowe paski
na każdym pasku położyć paski sera żółtego, węższe i krótsze niż paski ciasta
zwijać w spiralki
na drugim płacie ciasta, na środku połówek, wzdłuż, ułożyć szynkę, cukinię i ser żółty
zwinąć w podwójną roladę, tzn. dłuższe boki zawijać do środka
rolady pociąć na centymetrowe kawałki
ciastka ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować wodą
piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu)

2 komentarze:

  1. Ciasto francuskie jest wspaniałe! Można z niego wyczarować tyle wspaniałych przekąsek! Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie królowało na moim sylwestrowym stole ;) świetne przekąski można wyczarować ;) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń