poniedziałek, 7 listopada 2011

chlebek cukiniowy


mąka orkiszowa pełnoziarnsta, 280 g
mąka pszenna typ 650, 220 g
drożdże suszone, 7 g
cukinia, 170 g
jajko, 1 sztuka
sól, 1 łyżeczka
oregano, 1 łyżeczka
czarnuszka, pół łyżeczki

obie mąki wymieszać z drożdżami, solą, i oregano, dodać jajko i ciepłą wodę, wymieszać mikserem
dolać tyle wody, by ciasto było dość gęste i wyrabiać, aż będzie odchodziło od brzegów miski
cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, dodać do ciasta
ciasto wyłożyć do formy, posypać czarnuszką
piec ok 45 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem
po upieczeniu ostudzić na kratce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz