ziemniaki obrane, 500 g
szpinak mrożony, 400 g
cebula, 2 małe
filet z ryby długości keksówki (tu sum, ale w oryginale łosoś)
jajko, 1 sztuka
olej rzepakowy, 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić, odlać wodę
do ziemniaków wbić jajko, przyprawić
cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do
odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem
filet umyć, posolić i popieprzyć
w keksówce ułożyc połowę ziemniaków, połowę szpinaku, filet przykryć resztą
szpinaku, na wierzch położyć drugą połowę startych ziemniaków
keksówkę
przykryć folią, piec 40 minut w 170 st. C z grzaniem od góry i od dołu,
następnie odkryć formę i piec jeszcze 10 minut z termoobiegiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz