środa, 16 listopada 2011

babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym


pięć porcji: 
ziemniaki, 1 kg
mąka pszenna, 50 g
jajko, 2 sztuki
cebula, 2 małe
kiełbasa, 150 g
olej rzepakowy, 2 łyżki
sól, pieprz, majeranek

jedna porcja sosu:
pieczarki, 150 g
cebula, pół małej
kiełbasa, 100 g
sól, pieprz, oregano

ziemniaki zblendować, odlać nadmiar wody
cebulę zblendować, dodać do ziemniaków
wbić jajka, dodać mąkę
kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni, przestudzić, dodać do masy ziemniaczanej
do masy dodać oliwę i przyprawy, wymieszać wszystko
wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
piec godzinę w temperaturze 180 st. C

pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę
wrzucić na patelnie, przyprawić, dusić 15 minut
podawać z babką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz