wtorek, 24 lipca 2012

zapiekanka ziemniaki szpinak ryba



ziemniaki obrane, 500 g
szpinak mrożony, 400 g
cebula, 2 małe
filet z ryby długości keksówki (tu sum, ale w oryginale łosoś)
jajko, 1 sztuka
olej rzepakowy, 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić, odlać wodę
do ziemniaków wbić jajko, przyprawić
cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem
filet umyć, posolić i popieprzyć
w keksówce ułożyc połowę ziemniaków, połowę szpinaku, filet przykryć resztą szpinaku, na wierzch położyć drugą połowę startych ziemniaków
keksówkę przykryć folią, piec 40 minut w 170 st. C z grzaniem od góry i od dołu, następnie odkryć formę i piec jeszcze 10 minut z termoobiegiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz