poniedziałek, 31 października 2011

krem brokułowy z serowymi spiralkami


gotowe ciasto francuskie, 275 g
przecier pomidorowy, 3 łyżki
tarty ser żółty, 5 łyżek
cebula, 1/2 dużej
oliwa, 2 łyżki
brokuł, 1/2 świeżego
serek topiony, 30 g
sól, pieprz, koperek, bazylia

ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć nożem do pizzy wzdłuż na pół
jedną połowe posmarować przecierem pomidorowym, posypać bazylią i tartym serem
położyć na to drugą połowę ciasta, pokroić na cienkie paski, które zwinąć w spiralki
posmarować wodą, piec w 180 st. C 10 minut z termoobiegiem
w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut
brokuła pokroić, dorzucić do cebuli, dusić razem jeszcze kilka minut
zalać dwiema szklankami wrzącej wody, gotować kilka minut
przyprawić solą, pieprzem i koperkiem, zdjąć z ognia, zmiksować blenderem
dorzucić serek topiony i podgrzewać do rozpuszczenia serka
podawać razem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz