wtorek, 3 stycznia 2012

zapiekanka ziemniaczana z cukinią



ziemniaki, 420 g
cukinia, 200 g
cebula, 50 g
tarty parmezan, 40 g
mleko, 50 ml
jajko, 1 sztuka m
oliwa, 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

ziemniaki obrać, pokroić na grube plastry, obgotować 5 minut w osolonej wodzie
cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach
cebulę drobno pokroić i poddusić lekko
formę posmarować oliwą, wyłożyć ziemniaki i cukinię wymieszaną z cebulą
zalać jajkiem rozbełtanym z mlekiem i przyprawami
piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (z termoobiegiem)
w połowie pieczenia posypać parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz